Bílkoviny - proteiny

Bílkoviny (proteiny) jsou přírodní  makromolekulární látky složené ze sta a více molekul aminokyselin, které vedle atomů uhlíku a vodíku obsahují ještě atomy kyslíku, dusíku, síry a fosforu.

Aminokyseliny ve svých molekulách vždy obsahují karboxylovou skupinu –COOH  a aminoskupinu –NH2.

V bílkovinách jsou aminokyseliny spojené pomocí peptidické vazby.

Veškeré bílkoviny v lidském těle jsou složeny z dvaceti různých aminokyselin.

Rostliny si dokážou veškeré bílkoviny vytvořit z minerálních látek (dusičnany, amoniak).

Živočichové získávají aminokyseliny z bílkovin přijatých v potravě, z nich pak skládají vlastní potřebné bílkoviny.

VLASTNOSTI BÍLKOVIN -  rozpouštějí se ve vodě na koloidní roztoky;  srážejí se teplem, působením alkoholu, solí, těžkých kovů, minerálních kyselin;  obsahují dusík a zahříváním v přítomnosti hydroxidu sodného uvolňují amoniak.

Zdroje bílkovin -  luštěniny (čočka, fazole, hrách, sója), celozrnné obiloviny,  maso,  vejce,  mléčné výrobky.

Význam bílkovin

    1) Stavební funkce – např. kolagen  – vlákna zajišťující pevnost  (ve vazivu, šlachách, chrupavce,     pokožce, kostech a zubech)

    2) Transportní funkce – např. hemoglobin  - přenašeč kyslíku v červených krvinkách

    3) Pohybová funkce – např. aktin a myosin - způsobují stah svalů

    4) Řídící funkce – např. hormony – růstový hormon, inzulin, oxytocin …