Bílkoviny - proteiny
Bílkoviny (proteiny) jsou přírodní makromolekulární látky složené ze sta a více molekul aminokyselin, které vedle atomů uhlíku a vodíku obsahují ještě atomy kyslíku, dusíku, síry a fosforu.
Aminokyseliny ve svých molekulách vždy obsahují karboxylovou skupinu –COOH a aminoskupinu –NH2.
V bílkovinách jsou aminokyseliny spojené pomocí peptidické vazby.
Veškeré bílkoviny v lidském těle jsou složeny z dvaceti různých aminokyselin.
Rostliny si dokážou veškeré bílkoviny vytvořit z minerálních látek (dusičnany, amoniak).
Živočichové získávají aminokyseliny z bílkovin přijatých v potravě, z nich pak skládají vlastní potřebné bílkoviny.
VLASTNOSTI BÍLKOVIN - rozpouštějí se ve vodě na koloidní roztoky; srážejí se teplem, působením alkoholu, solí, těžkých kovů, minerálních kyselin; obsahují dusík a zahříváním v přítomnosti hydroxidu sodného uvolňují amoniak.
Zdroje bílkovin - luštěniny (čočka, fazole, hrách, sója), celozrnné obiloviny, maso, vejce, mléčné výrobky.
Význam bílkovin
1) Stavební funkce – např. kolagen – vlákna zajišťující pevnost (ve vazivu, šlachách, chrupavce, pokožce, kostech a zubech)
2) Transportní funkce – např. hemoglobin - přenašeč kyslíku v červených krvinkách
3) Pohybová funkce – např. aktin a myosin - způsobují stah svalů
4) Řídící funkce – např. hormony – růstový hormon, inzulin, oxytocin …