Sacharidy
Sacharidy – deriváty aldehydů a ketonů s více -OH skupinami.
Pohotový zdroj energie pro organismy.
Glukóza (hroznový, krevní cukr).
Výskyt: produkty fotosyntézy, ovoce, med, krev.
Použití: výroba ethanolu, piva, vína, fruktózy …
Rovnice fotosyntézy:
6 CO2 + 12 H2O + hν → C6H12O6 + 6 O2 + 6 H2O
Fruktóza (ovocný cukr). O 1/5 sladší než glukóza.
Výskyt: ovoce, med, kukuřice, meloun ...
Použití: sladidlo do potravin a nápojů …
Dlouhodobá nadměrná konzumace jednoduchých cukrů (glukózy, fruktózy) způsobuje:
1) nárůst obezity (přeměna jedn. cukrů na tuky)
2) narůst hypertenze a dny
3) narůst diabetu (snižuje produkci inzulinu)
4) blokování informace pro mozek o sytosti
5) narůst chorob srdce
Sacharóza (řepný, třtinový cukr).
Glukóza + fruktóza. Výroba v cukrovarech.
Výskyt: stonky, listy, plody, řepa cukrovka ...
Použití: sladidlo do potravin a nápojů …
K rozkladu v těle potřeba vit.B, Ca, Mg.
Maltóza (sladový cukr). 2 molekuly glukózy.
Vznik ze škrobu při klíčení ječmene, při trávení škrobu v ústech a v tenkém střevě.
Použití: výroba piva.…
Laktóza (mléčný cukr). Galaktóza + glukóza.
Výskyt: mateřské mléko savců. 2 – 8% pevného podílu.
Škrob (ovocný cukr). Makromolekulární látka.
Mnoho tisíc molekul glukózy. Konečný produkt fotosyntézy. Výskyt: škrobová zrna obilnin, zásobní orgány rostlin...
Škrob kukuřičný ,pšeničný, bramborový …
Použití: potravinářství, farmacie, lepidla, nátěry ..
Celulóza. Polysacharid z glukózy.
Výskyt: buněčné stěny rostlin...
Stravitelná pro přežvýkavce, termity a hlemýždě.
Použití: krmivo, výroba papíru…
V potravě člověka jako vláknina.
Chitin (ovocný cukr). Polysacharid.
Výskyt: vnější kostra hmyzu, korýšů, hub...
Použití: sladidlo do potravin a nápojů …