Sacharidy

Sacharidy – deriváty aldehydů a ketonů s více -OH skupinami.

Pohotový zdroj energie pro organismy.

Glukóza (hroznový, krevní cukr).

Výskyt: produkty fotosyntézy, ovoce, med, krev.

Použití: výroba ethanolu, piva, vína, fruktózy …

Rovnice fotosyntézy:

6 CO2 + 12 H2O + → C6H12O6 + 6 O2 + 6 H2O

Fruktóza (ovocný cukr). O 1/5 sladší než glukóza.

Výskyt: ovoce, med, kukuřice, meloun ...

Použití: sladidlo do potravin a nápojů …

Dlouhodobá nadměrná konzumace jednoduchých cukrů (glukózy, fruktózy) způsobuje:

1) nárůst obezity (přeměna jedn. cukrů na tuky)

2) narůst hypertenze a dny

3) narůst diabetu (snižuje produkci inzulinu)

4) blokování informace pro mozek o sytosti

5) narůst chorob srdce

Sacharóza (řepný, třtinový cukr).

Glukóza + fruktóza. Výroba v cukrovarech.

Výskyt: stonky, listy, plody, řepa cukrovka ...

Použití: sladidlo do potravin a nápojů …

K rozkladu v těle potřeba vit.B, Ca, Mg.

Maltóza (sladový cukr). 2 molekuly glukózy.

Vznik ze škrobu při klíčení ječmene, při trávení škrobu v ústech a v tenkém střevě.

Použití: výroba piva.…

Laktóza (mléčný cukr). Galaktóza + glukóza.

Výskyt: mateřské mléko savců. 2 – 8% pevného podílu.

Škrob (ovocný cukr). Makromolekulární látka.

Mnoho tisíc molekul glukózy. Konečný produkt fotosyntézy. Výskyt: škrobová zrna obilnin, zásobní orgány rostlin... 

Škrob kukuřičný ,pšeničný, bramborový …

Použití: potravinářství, farmacie, lepidla, nátěry ..

Celulóza. Polysacharid z glukózy.

Výskyt: buněčné stěny rostlin...

Stravitelná pro přežvýkavce, termity a hlemýždě.

Použití: krmivo, výroba papíru…

V potravě člověka jako vláknina.

Chitin (ovocný cukr). Polysacharid.

Výskyt: vnější kostra hmyzu, korýšů, hub...

Použití: sladidlo do potravin a nápojů …